Compassion Fokuseret Terapi (CFT)

I vores terapeutiske praksis anvender vi blandt andet viden og metoder fra tilgangen Compassion Fokuseret terapi (CFT).

Indenfor CFT beskrives compassion som en særlig form for medfølelse – for sig selv og andre. En medfølelse som indebærer, at man forholder sig til egen og andres lidelse, og at man er motiveret for at lindre denne lidelse. Som beskrevet i afsnittet omkring ACT, er lidelse en naturlig og uomgængelig del af livet. Samtidig kan det være udfordrende både at rumme og være med egen og andres lidelse, fordi vi mennesker længes stærkt efter at have det rart og godt. Forskning har dog vist, at evnen til at udvise compassion for sig selv og andre har en positiv og lindrende effekt på en række psykiske udfordringer, symptomer og lidelser - herunder stress, angst og depression. CFT har dertil vist sig effektiv overfor mennesker, som har oplevet omsorgssvigt og som oplever overvældende skam og selvkritik.

Den compassion-fokuseret tilgang er baseret på evolutionære teorier, neurovidenskab og tilknytningsteori. Terapien er centreret omkring en grundmodel med tre systemer, der dækker over forskellige motivationer og måder at regulere emotioner. I terapien vil vores fokus derfor ofte være på at opnå en større balance mellem disse systemer og i nervesystemet. Det kan blandt andet opnås igennem viden om nervesystemets funktion og sammenhængen mellem krop og sind, fokus på øget selvindsigt og forståelse samt på selvomsorgsfulde tanker og handlinger. Formålet med CFT er at opnå en øget evne til selvregulering, at relatere sig til sig selv og andre samt på afstemt vis at give og modtage omsorg både overfor sig selv og andre. Du kan læse mere om de tre motivations- og emotionsregulerende systemer nedenfor.

Kontakt os her, hvis du ønsker at booke tid til en samtale. Hvis du er i tvivl om, hvad du har brug for, og om et psykologisk forløb er noget for dig, er du velkommen til at kontakte os med henblik på en kort afklarende telefonsamtale.

Compassion og nervesystemet

Vores nervesystem kan inddeles i tre systemer, som er forbundet med forskellige fysiske og psykiske motivationer og emotioner.

Når vores trusselssystem er aktiveret, er vi er motiveret af selvbeskyttelse og overlevelse, hvilket sker, når vi oplever eller forestiller os, at der er fare på færde. Når vi er motiveret at overlevelse, kan det vise sig i adfærd som vi kan karakterisere som “flygt”, “kæmp” eller “frys/spil død”. Trusselssystem er aktiveret når vi oplever symptomer på bl.a. angst og stress. Hormonerne adrenalin, noradrenalin og kortisol frigives når trusselsystemet er aktiveret.

Når drivesystemet er aktiveret er vi motiveret af udvikling og dertil både være motiveret af konkurrence og samarbejde, når vi stræber efter at opnå vores mål. Når drivesystemet er aktiveret over længere tid kan vi ligeledes komme til at opleve symptomer på stress. Hormonet dopamin frigives når drivesystemet er aktiveret og vi opnår vores mål, og giver en behagelig følelse. Dog daler effekten igen, og vi kan opleve hurtigt at stræbe efter næste mål, for igen at opleve effekten af dopamin.

Når tryghedssystemet er aktiveret, er vi er motiveret af at yde omsorg og knytte os til andre. Vi oplever ro i sind og krop, vi er i stand til at hvile og vi sover bedre. Tryghedssystemet er derfor forbundet med restitution, hvor kroppen genfinder hormonel og fysiologisk balance. Hormonet oxytocin, som blandt andet frigives ved berøring, er relateret til tryghedssystemet.

De tre motivations- og emotionsregulerende systemer er en del af vores biologi og alle hjælpsomme og gavnlige i forhold til vores overlevelse. Når vi oplever svære følelsesmæssige tilstande som fx stress, angst og depression, er der dog ofte opstået ubalance mellem de tre systemer. Ofte har udfordringer og svære oplevelser ført til at trussels - og/eller drivesystemet er overaktiveret, og at det er svært at opnå ro, hvile, tryghed og restitution. For nogle er det måske helt fremmed og uvant at opleve tryghed og ro.

I Compassion Fokuseret Terapi inddrager vi viden om nervesystemet og har fokus på, hvordan du kan opnå øget balance mellem de tre systemer igennem nye indsigter og øvelser. På den måde integrerer vi forbindelsen mellem kroppen og sindet i terapien.

  • Når vi har symptomer på stress oplever vi ofte at vores egne eller andres krav og forventninger overstiger vores ressourcer. Det kan aktivere trusselssystemet. Vi kan også opleve stress, når vi er oplever et stort drive, som aktivere kroppen. Begge dele kan gøre det vanskeligt både følelsesmæssigt og hormonelt at opnå ro, hvile og restitution. Det kan ligeledes føre til symptomer på angst og depression. Læs mere om stress og behandling her.

  • Description text goes here
  • Item description
  • Item description

Kontakt os her, hvis du ønsker at booke tid til en samtale. Hvis du er i tvivl om, hvad du har brug for, og om et psykologisk forløb er noget for dig, er du velkommen til at kontakte os med henblik på en kort afklarende telefonsamtale.

“Compassion is not a relationship between the healer and the wounded. It’s a relationship between equals. Only when we know our own darkness well can we be present with the darkness of others. Compassion becomes real when we recognize our shared humanity.”

—  Pema Chödrön —