Tilknytningsteori

I det terapeutiske arbejde trækker vi på tilknytningsteori og viden om mentalisering. Tilknytningsteorien beskriver, hvorfor og hvordan vi knytter os til andre mennesker, og hvordan det kan have betydning for vores følelser, tanker og handlinger. Når vi bliver født, er vi dybt afhængige af vores omsorgspersoner, oftest vores forældre, der skal sørge for at vores basale fysiske behov for blandt andet mad, søvn og beskyttelse bliver opfyldt. Men vi er også dybt afhængige af deres omsorg og nærhed. Måden vi bliver mødt og der bliver draget omsorg for os i den tidlige og senere barndom, har stor betydning for vores udvikling. Vi har brug for trygge og stabile omsorgspersoner, der kan hjælpe os med at udvikle evnen til at forstå og regulere vores følelser og sætte os ind i andres følelser. Vi har også brug for tryghed, en sikker havn, der kan fungere som base, når vi skal udforske verden omkring os, og som vi kan vende trygt tilbage til, når vi føler os begejstrede, bange eller overvældede - og få trøst, omsorg og opmuntring.

Baseret på vores tidlige oplevelser med tilknytning til vores omsorgspersoner danner vi tilknytningsmønstre, der har betydning for, hvordan vi møder andre mennesker (og os selv) igennem barndommen, ungdommen og senere i livet. Det er ikke altid, at vores behov for tryg tilknytning er blevet mødt af vores omsorgspersoner. Vi kan have oplevet svigt, tab og afvisninger. Det kan for nogle betyde, at deres tilknytning til andre mennesker, i kortere eller længere perioder i livet, kan bære præg af ængstelighed, afhængighed, afvisning, mistillid eller undgåelse. Det vil oftest komme stærkest til udtryk i de nære relationer til familie, partner og venner men kan også vise sig i relationer til kollegaer, ledere, holdkammerater og andre mennesker, som man har en relation til.

Det kan skabe smerte og frustration når vi ikke relaterer til andre mennesker som vi ønsker eller har brug for, og det kan medføre følelser som ensomhed, modløshed og forladthed. Det kan også bidrage til følelser af vrede og afmagt, ligesom det kan føre til destruktiv adfærd, selvskade, afhængighed og social isolation.

I terapien vil vi trække på elementer fra tilknytningsteorien, når større indsigt i og forståelse for egen og andres tilknytningsmønstre kan bidrage til at du kan skabe, udvikle og vedligeholde den relation til dig selv og andre, som du ønsker og har brug for. I terapien kan vi også have fokus på, hvordan du kan etablere og styrke oplevelsen af din egen indre sikre havn, der kan fungere som en tryg base i mødet med svære følelser, andre mennesker og livets oplevelser og udfordringer.

Kontakt os endelig her, hvis du ønsker at booke tid til en samtale. Hvis du er i tvivl om, hvad du har brug for, og om et psykologisk forløb er noget for dig, er du velkommen til at kontakte os med henblik på en kort afklarende telefonsamtale.