Omsorgssvigt

Alle børn har brug for omsorg, tryghed, beskyttelse, pleje, stabilitet og kærlighed igennem opvæksten for at udvikle sig, vokse og trives. For nogle er opvæksten dog præget af mange svigt. Omsorgssvigt forekommer i mange grader og udtryk og kan både være psykisk og fysisk. Det kan have stor betydning for ens udvikling og relation til sig selv og andre. Det kan påvirke ens følelse af selvværd. Man kan også opleve, at det er svært at indgå i eller bevare ligeværdige og givende relationer med andre mennesker. Måske oplever man at have svært ved at være med sine tanker og følelser, og man kan have tendens til enten at undgå kontakt eller være meget opsøgende i sine relationer. Når man har oplevet omsorgssvigt, kan man som ung og voksen opleve svære følelser som skam og skyld, selvom man er fuldstændig uden skyld og på ingen måde har haft ansvaret for det, der er sket.   

Når vi mennesker oplever trusler i form af svigt, belastninger, grænseoverskridende og ukontrollerbare oplevelser kan det aktivere vores sympatiske nervesystem ”alarmsystemet”. Mange eller vedvarende oplevelser af svigt, trusler eller ”fare på færde”, kan resultere i, at vores alarmsystem bliver overaktiveret. Omsorgssvigt igennem barndommen kan derved resultere i længerevarende stress og belastning, som blandt andet kan vise sig i symptomer på depression og angst i ungdommen og voksenlivet.

Angst kan blandt andet opstå, når man oplever stor uforudsigelighed og uvished og samtidig ikke oplever, at man har nogen form for kontrol. Hvis ens barndom har været præget af stor uforudsigelighed, kan det medvirke til at angsten ”flytter ind”. Depressive tanker kan blandt andet opstå som følge af længerevarende stress og ubalance i nervesystemet, og som følge af sorgen over den barndom og det trygge familieliv, man har mistet eller aldrig haft. Omsorgssvigt kan se ud på rigtig mange måder og forekommer i alle typer familier.

Det er muligt at skabe et meningsfuldt liv med selvværd, selvomsorg, glæde og trygge relationer, selvom man har oplevet omsorgssvigt. Ofte vil det være givende og hjælpsomt at tale med en psykolog, som kan støtte og hjælpe én i ens udvikling og livsproces. Hos axia har vi god erfaring med at tale med mennesker, der har oplevet omssorgsvigt, uanset hvilken grad af og form for svigt, der er tale om.

I terapien vil vi blandt andet arbejde med, hvordan du kan forstå det som du har oplevet, og hvordan du kan håndtere de tanker og følelser, der er forbundet med dine oplevelser på en konstruktiv og selvomsorgsfuld måde. Vi kan også arbejde med, hvordan du kan styrke dit selvværd og følelse af værdifuldhed. I den sammenhæng vil vi måske arbejde med, hvordan du kan øve dig i at mærke dine egne behov og ønsker, og hvordan du kan sige til og fra på konstruktiv vis. Det kan hjælpe dig til at føle større tryghed og tillid – både i forhold til dig selv, andre mennesker og sociale relationer. Vi kan også inddrage kropsøvelser med fokus på, hvordan du kan aktivere den del af kroppens nervesystem vi kalder hvilesystemet, så du oplever mere ro, tryghed og balance.

Kontakt os her, hvis du ønsker at booke tid til en samtale. Hvis du er i tvivl om, hvad du har brug for, og om et psykologisk forløb er noget for dig, er du velkommen til at kontakte os med henblik på en kort afklarende telefonsamtale.

”Jeg føler mig stærkere og jeg er begyndt at tro mere på mig selv. Det er en fuldstændig kontrast til vores første møde. Jeg er ved at hele, og det kan jeg, fordi jeg nu har magten over mit eget liv. Jeg føler mig som mig nu, hele mig, og ikke kun mig, der er blevet udsat for noget slemt.”

⎯ Kvinde i 50’erne. Evaluering af terapeutisk forløb. Fokus på senfølger efter omsorgsvigt, seksuelle overgreb samt symptomer på PTSD.